flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бюро БПД інформує!

28 грудня 2020, 11:34

Нас питають ми відповідаємо

 

До Новоархангельського бюро правової допомоги надходять звернення клієнтів щодо дії договір оренди землі після смерті власника земельної ділянки та переходу права власності у порядку спадкування до іншої особи.

Консультує Михайло Філіпенко заступник начальника відділу Новоархангельське бюро правової допомоги.

 

Смерть орендодавця не є підставою для припинення дії договору оренди, а також для його розірвання чи зміни його умов. Усі права та обов’язки орендодавця після його смерті переходять до його спадкоємця.

Відповідно до частини четвертої  статті 32 Закону України «Про оренду землі»  перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Якщо ж умовами договору оренди передбачено розірвання договору в односторонньому порядку, або якщо сторони у договорі оренди передбачили, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи є підставою для розірвання договору, то договір на вимогу однієї із сторін може бути розірвано судом, якщо інша сторона ухиляється від його розірвання, а відмова іншої сторони від розірвання договору, у такому разі, розцінюється Судом як одностороння відмова від умов договору.

Якщо строк дії договору оренди земельної ділянки закінчився у день або після смерті  орендодавця, але до державної реєстрації права власності на земельну ділянку за новим власником (спадкоємцем), такий договір вважається продовженим (поновленим) до моменту державної реєстрації права власності спадкоємця або територіальної громади на таку земельну ділянку (ч. 7 ст. 19 ЗУ «Про оренду землі»).