flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики розгляду Новоархангельським районним судом Кіровоградської області справ, пов’язаних із позбавленням батьківських прав

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики розгляду Новоархангельським районним судом
Кіровоградської області справ, пов’язаних із позбавленням
батьківських прав
за І півріччя 2012 року та І півріччя 2013 року

 

Розгляд судами справ, що тематично належать до однієї категорії та  проаналізовані в цьому узагальненні, має свою специфіку порівняно з більшістю інших категорій цивільних справ, оскільки усі вони фактично пов'язані з вирішенням долі дітей. У сучасних правових системах дитина однозначно вважається суб'єктом права та має значний обсяг прав. На міжнародномурівні розробляються і приймаються міжнародно-правові акти, присвячені 
правам дитини та їх належній реалізації, й Україна є учасницею низки таких договорів. Однак безспірним залишається той факт, що дитина є найбільш  вразливою стороною в будь-яких конфліктних сімейних правовідносинах, і саме  на  її долю випадає найбільше страждань та втрат.
У випадку коли дитина не проживає в сім'ї і батьки з якихось причин не опікуються її долею, вона фактично позбавлена можливості правового захисту  своїх прав та інтересів, оскільки не має представника за законом. Для  забезпечення відповідної системи захисту, а також для опіки над дитиною та для  її виховання створюється державна системавлаштування дітей,позбавлених батьківського піклування. 
Однак, як свідчить практика, формального впровадження такої системи   замало для її належногофункціонування.Якісне забезпечення прав дітей можливе виключно за  умови  професійного, добросовісного та сумлінного виконання своїх обов'язківпосадовими особами та іншими  працівниками, які задіяні в роботі  системи державних органів. Це стосується як суддів, так і тих працівників державних органів, які мають повноваження від імені держави здійснювати  представництво прав дітей у судах. Адже не варто забувати, що діяльність судів суворорегламентована процесуальним законодавством, а робота суду із забезпечення суб'єктивних прав і свобод, так само як і механізм контролю за  якістю роботи суду, потребує обов'язкового ініціювання з боку зацікавленої сторони. 
Узагальнення проведено з метою виявлення проблем, що виникають у суддів під час застосування відповідних законодавчих норм, та прогалин чинного законодавства, а також інших причин, які перешкоджають належному захисту прав та інтересів дітей в Україні. 
 Позбавлення батьківських прав є, з одного боку, засобом захисту прав дитини, а з другого - заходом впливу на батьків, які неналежним чином виконують  свої батьківськіобов'язки стосовно дитини. Позбавлення батьківських прав можливе виключно на підставі рішення суду. Частиною 1 ст. 164 СК встановлено вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав. 

     Справи про позбавлення батьківських прав є справами позовного провадження, тому ця категорія справ підлягає розгляду за загальними правилами підсудності за місцем проживання відповідача або одного з них, якщо позов подається до обох батьків.

Якщо в одному позові вимоги про позбавлення батьківських прав поєднуються з вимогою про стягнення аліментів, такий позов може подаватися за вибором позивача згідно з ч. 1 ст. 110 ЦПК.
За узагальнений період справ, що були подані до суду з порушенням правил підсудності, не було.
В І півріччі 2013 року в провадженні Новоархангельського районного суду Кіровоградської області всього перебувало 176 цивільних справ, з яких справ за позовами з приводу сімейних спорів – 93, що становить 53 % від загальної кількості цивільних справ.
За даними звіту у суді на розгляді перебувало 3 справи про позбавлення батьківських прав, 1 позовну заяву повернуто позивачу. Їх частка у структурі справ позовного провадження, які виникаютьіз сімейних правовідносин,становить 3,2 %, від усього обсягу цивільних справ в суді за І півріччя 2013 року – лише1,7 %.
З 3 справ такої категорії за узагальнений період була розглянута1 справа, завершена розглядом з винесенням рішення прозадоволення позову.
Залишок нерозглянутих справ про позбавлення батьківських прав на кінець звітного періоду становив – 2 справи.
Ситуація з дотриманням строків призначення до розгляду справ, пов’язаних із позбавленням батьківських прав, є позитивною.
Під час провадження таких справ судді дотримувалися строків, передбачених ст.ст. 129,157 України.
З вивчених справ вбачається, що судом своєчасноздійснювалось повідомлення всіх осіб, які беруть участь у справі. 
Слід зазначити, що Новоархангельським районним судомКіровоградської області винесено одне заочне рішення. Так, розглянувши справу № 394/642/13-ц за позовом органу опіки, піклування та усиновлення Новоархангельської РДА в інтересах неповнолітньої Наконечної Ю. С. до Наконечної Н. С. про позбавлення батьківських прав, у зв’язку з тим, що відповідачка в судове засідання не з’явилась, про час і місце судового засідання повідомлена належним чином, зі згоди позивача суд ухвалив рішення при заочному розгляді справи.
2 інші справи даної категорії розглядались судом із застосуванням звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч.1 ст. 197 ЦПК України.
Статтею 165 СК визначено перелік осіб,  які мають право на звернення до суду з позовом про позбавлення  батьківських прав.  Такими  особами  є  один з батьків,  опікун,  піклувальник, особа,  в сім'ї якої проживає  дитина,  заклад  охорони  здоров'я,навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла 14 років. Так, у випадках 3 справ, що перебувалина розгляді за І півріччя 2013 року у 2 справах позов подає – орган опіки, піклування та усиновлення Новоархангельської РДА, в 1 – прокурор Новоархангельського району. За І півріччя 2012 року у всіх 3 справах позивачем був прокурор Новоархангельського району.    
 Згідно із ч. 4 ст. 19 СК участь органу опіки та піклування при розгляді справ щодо позбавлення батьківських справ є обов'язковою. 
 Відповідно до положень ст.  19 СК орган опіки  та піклування  подає  до суду письмовий висновок щодо вирішення спору на підставі відомостей,  одержаних у  результаті  обстеження  умов проживання дитини,  батьків,  інших осіб,  які бажають проживати з дитиною,  брати участь у її вихованні,  а також на підставі  інших документів,  які  стосуються  справи.  Суд  може  не  погодитися з висновком органу опіки  та  піклування,  якщо  він  є  недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини. 
Матеріали узагальнення свідчать, що в усіх вивчених справах за 2012 та 2013 рік представник органу опіки, піклування та усиновлення Новоархангельської РДА приймав участь у їх розгляді. 

Відповідно до положень ст. 19 СК орган опіки та піклування подає до суду письмовий висновок щодо вирішення спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

По кожній справі вказаний висновок брався до уваги судом та оцінювався при винесенні рішення, а також допитувався представник органу опіки та піклування.
Слід окремо вказати про обов’язкову участь прокурора під час розгляду справ про позбавлення батьківських прав.
У деяких категоріях справ прокурором було подано позов в інтересах неповнолітніх дітей, тоді виклик прокурора здійснюється як позивача. Однак у випадках, коли особа сама звертається з позовом, головуючий по справі повинен з власної ініціативи повідомити належним чином прокурора про розгляд справи про позбавлення батьківських прав.
Зокрема, участь прокурора в судовому засіданні під час розгляду вказаних справ  передбачена наказом Генеральної прокуратури України №6 гн від 29.11.2006 року, у якому чітко зазначено, що «з метою забезпечення прокурорами ефективного та результативного застосування повноважень по представництву в суді, захисту інтересів громадян і держави при виконанні судових рішень слід забезпечити участь прокурорів за своєю ініціативою при розгляді судами справ про усиновлення дітей іноземцями, позбавлення батьківських прав, стягнення коштів за рахунок державного бюджету, звільнення від арешту майна, яке стягується в дохід держави». 
Так, по справі № 394/752/13-ц суддя Новоархангельського районного суду Кіровоградської області, розглянувши позовну заяву органу опіки, піклування та усиновлення Новоархангельської РДА в інтересах неповнолітніх дітей: Ткачука М. В., Ткачук О. С., Нечипоренко Ю. П. до Ткачук Н. М. про позбавлення батьківських прав після призначення справи до судового розгляду, повідомив про це прокурора Новоархангельського району. Таким чином, з метою захисту прав дітей забезпечено вступ прокурора в розгляд вищезазначеної справи.
Судом також належним чином вирішуються питання щодо підставності позбавлення батьківських прав. Позбавлення батьківських прав можливе виключно на підставі рішення суду. 
Частиною 1 ст. 164 Сімейного кодексу України встановлено вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав:
-       не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
-         ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;
-         жорстоко поводяться з дитиною;
-         є хронічними алкоголіками або наркоманами;
-         вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до  
          жебракування та бродяжництва;
-         засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини».
Так, Новоархангельський районний суд розглянувши цивільну справу № 394/414/13-к за позовом прокурора Новоархангельського району в інтересах неповнолітнього Сологуба О. С. до Сологуб С. І., третя особа – орган опіки, піклування та усиновлення служби у правах дітей Новоархангельської РДА про позбавлення батьківських прав, лише після того, як було достовірно встановлено, що відповідач свідомо ігнорує виконання своїх батьківських обов’язків по відношенню до свого сина, не цікавиться станом здоров’я дитини, ігнорує його медичне лікування, не дбає про елементарні умови проживання дитини, повністю самоусунулась від материнських обов’язків навіть після багаточисельних попереджень відповідних служб, позов задовольнив, відповідача позбавив батьківських прав відносно її малолітнього сина.
        Позивачем у таких справах повинні бути надані належні та допустимі докази того, що відповідач неналежним чином не виконує свої батьківські обов’язки щодо дитини.
Для встановлення  таких обставин судом при винесенні рішень ретельно перевірялись докази, якими позивачі обґрунтовували свої вимоги, обов'язково здійснювались необхідні дії для залучення відповідачів у справах та з'ясувались їх позиції.
Під час проведення узагальнення встановлено, що рішення суду про позбавлення батьківських прав оскаржені в апеляційному порядку не були.
Слід визнати, що в цілому відправлення правосуддя по справах про позбавлення батьківських прав у Новоархангельському районному суді Кіровоградської області відповідає вимогам чинного законодавства.
Суд при розгляді справ даної категорії виходить з того, що позбавлення особи батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування вирішується лише після повного, всебічного, об’єктивного з'ясування обставин справи,  зокрема ставлення батьків до дітей, а також, при можливості, враховувати думку дітей у цьому питанні.
 
 
Суддя Новоархангельського
районного суду                                                                        Партоліна І. П.