flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято за основу проект Закону України «Про Вищий антикорупційний суд»

01 березня 2018, 17:26

1 березня 2018 року Верховна Рада України у першому читанні прийняла за основу проект Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

За повідомленням офіційного порталу Верховної Ради України, законопроектом пропонується визначити засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантій їхньої діяльності, запровадити модель антикорупційного суду, яка ґрунтувалася б на конституційних принципах верховенства права, рівності всіх громадян перед законом, забезпечувала реалізацію конституційних засад судочинства, передбачала ефективну діяльність суду та досягнення цілей боротьби із корупцією при залученні оптимального обсягу бюджетних коштів.

Законопроектом передбачено визначення Вищого антикорупційного суду як постійно діючого вищого спеціалізованого суду в системі судоустрою України, завданням якого є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов’язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів.

Вищий антикорупційний суд розглядатиме віднесені до його відання справи як суд першої та апеляційної інстанцій, а його юрисдикція поширюватиметься на всю територію України.

Перегляд цих справ у касаційній інстанції, а також за нововиявленими та виключними обставинами буде здійснюватися у загальному порядку. Пропонується встановити, що до складу Вищого антикорупційного суду входять судді у кількості, яка визначається відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на утримання цього суду, та із окремим встановленням, у межах кількості суддів Вищого антикорупційного суду, кількості суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Проектом пропонується визначити додаткові спеціальні вимоги до суддів Вищого антикорупційного суду, пов’язані з предметною компетенцією суду та його спеціалізацією щодо розгляду кримінальних проваджень про корупційні злочини.

 У зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» передбачається протягом 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом сформувати Вищий антикорупційний суд, провести конкурс на посади суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та на посади інших суддів Вищого антикорупційного суду, а також вирішити низку організаційних питань, пов’язаних з його утворенням.

Проект Закону зареєстровано за № 7440.

Прес-центр судової влади України