flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

БПД інформує: "Гарантії внутрішньо переміщеним особам на час дії карантину"

30 березня 2020, 12:14

Гарантії внутрішньо переміщеним особам на час дії карантину

        Верховна Рада України на час карантину вирішила тимчасово не застосовувати для внутрішньо переміщених осіб необхідність підтверджувати присутність на підконтрольній Уряду України території, щоб українці могли зберегти статус ВПО і без перешкод після карантину отримати нараховані пенсії та соціальні виплати. Фахівці Новоархангельського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надають роз»яснення з даного питання.

        Нагадуємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні продовжили карантин до 24 квітня 2020 року.

       На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів із дня його припинення для внутрішньо переміщених осіб заборонено:

- скасовувати дію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що така особа повернулася до покинутого місця постійного проживання;

- зупиняти видаткові операції за поточним рахунком внутрішньо переміщеної особи за відсутності проходження фізичної ідентифікації. Це адресовано ПАТ "Державний ощадний банк України";

- здійснювати контроль за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування.

       Громадяни тимчасово окупованих територій позбавлені можливості отримувати пенсійні виплати на підконтрольній Україні території, якщо вони не взяті на облік як ВПО, що змушує їх регулярно (раз на 60 днів) перетинати лінію зіткнення для перевірки даних. На час дії карантину внутрішньо переміщеним особам не треба робити ніяких додаткових дій - пенсії, соціальна допомога будуть нараховуватись автоматично і в повному обсязі, ці кошти можна буде вільно отримати по закінченні карантину, або ж користуватися банківською карткою. 

Особливості платіжної картки для соціальних виплат

Для ідентифікації одержувачів соціальних виплат, які є внутрішньо переміщеними особами, і забезпечення їм соціальних виплат використовуються спеціальні платіжні карти, що випускаються "Ощадбанком". Для пенсіонерів така карта одночасно є електронним пенсійним посвідченням.

ВАЖЛИВО! Карта для соціальних виплат діє в якості платіжної картки 3 роки за умови, що одержувач виплат особисто приходить в будь-яке відділення "Ощадбанку" для ідентифікації (в перший рік - кожні шість місяців, в подальшому - раз на рік).

  • Якщо одержувач виплат вчасно не пройшов обов'язкову ідентифікацію, карта автоматично блокується для платежів, про що він отримує SMS-повідомлення. Карта буде розблокована тільки після того, як одержувач виплат особисто відвідає відділення для ідентифікації. Після завершення терміну дії картка перевипускається "Ощадбанком" безкоштовно.
  • Одержувач виплат може оформити додаткову банківську карту. Вона оформляється при фізичній присутності у відділенні "Ощадбанку" одночасно одержувача виплат та особи, який випускається додаткова карта.

      Звертаємо увагу, що ці правила  на період карантину призупинено.

 

      Якщо у вас виникли питання, або ваші права порушені звертайтеся до фахівців системи безоплатної правової допомоги - ваші правові проблеми можна вирішити дистанційно 


-
зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

- поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки Голованівський місцевий центр з надання: БВПД:https://www.facebook.com/glvn.legalaid.kr.ua/;

- скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

- прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid або обговорити її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat.

Правову допомогу також можна отримати надіславши листа за адресою: смт. Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28 або зателефонувавши до за тел.: (05255) 50085, 067 2958026.