flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

БПД інформує! Надання відпустки на період карантину

17 квітня 2020, 11:17

Надання відпустки на період карантину

 

До Новоархангельського бюро правової допомоги надходять звернення клієнтів з питання щодо надання відпустки на період  карантину.

Консультує Михайло Філіпенко заступник начальника відділу «Новоархангельське бюро правової допомоги».

Відповідно до норм  ст. 26 Закону України "Про відпустки" : «За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік»

Зазначену статтю Закону  згідно із Законом № 530-IX від 17.03.2020 доповнено частиною третьою такого змісту: "У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною першою цієї статті".

При цьому у п. 1 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону № 530-IX передбачили: на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) роботодавець може доручити працівникові виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, а також надавати працівнику за його згодою відпустку.

З викладеного вище випливає, що надання відпустки працівникам на час карантину відповідно до ст. 26 Закону про відпустки, проводиться за угодою сторін — працівника та роботодавця. Тож надання такої відпустки працівникам можливе лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця.

З іншого боку, якщо що працівник сам виявить бажання піти у безоплату відпустку на час карантину відповідно до ст. 26 Закону про відпустки, це не гарантує її надання роботодавцем. Адже останній вправі як надати таку відпустку, так і відмовити у її наданні, при цьому перевести трудові відносини на умови надомної (дистанційної) праці, простою тощо.

 

Строк на який надається відпустка без збереження заробітної плати на період карантину?

Виходячи з того, що частиною 3 ст. 26 Закону України "Про відпустки" передбачено що термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною першою цієї статті,  працівник може отримати таку безоплатну відпустку на увесь час карантину, незалежно від його тривалості.

 

У період карантину залишайтесь вдома - правові проблеми можна вирішити дистанційно 
☑ зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
☑ поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки Голованівський місцевий центр з надання: БВПД:https://www.facebook.com/glvn.legalaid.kr.ua/;
☑ написати на електронну пошту Новоархангельського бюро :  novoarkhanhelske@legalaid.kr.ua

або Голованівського місцевого центру: holovanivsk.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;

☑  зателефонуйте на номер Новоархангельського бюро  (05255) 50085, 067 2958026.

☑ скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;
☑ прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid або обговорити її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat.