flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

БПД інформує! Хто звільняється від плати за землю у період дії карантину?

28 квітня 2020, 15:58

Хто звільняється від плати за землю у період дії карантину?

         Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» №540-ІХ від 30.03.2020 року вніс  деякі зміни до Податкового Кодексу України. З даного питання консультують фахівці системи БПД.

         Згідно  вказаного закону , за період з 01 по 31 березня 2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. Звертаємо увагу,  що  квітень 2020 року виключили із пільгового періоду.

      Нагадуємо, що плата за землю включає:

  • земельний податок;
  • орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності.

       За вимогами Податкового Кодексу України платники плати за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та не пізніше 20 лютого поточного року подають органу Державної Податкової Служби України за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

       Для зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за період з 01 по 31.03.2020 року платники, які вже подали декларацію за 2020 рік, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій мають відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за відповідні місяці. Якщо вказані платники податків уже подали уточнюючу податкову декларацію та уточнили податкові зобов'язання за березень-квітень 2020 року, то доведеться знову подати уточнюючу податкову декларацію не пізніше 30 квітня, а саме - додати нарахування за квітень. За такі дії не штрафуватимуть.

      У свою чергу податкові зобов'язання зі сплати плати за землю та з податку на нерухомість за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі треба сплатити до 30 червня 2020 року. В такому випадку не буде жодних штрафів та пені.

       Фізична особа підприємець (ФОП) в частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності прирівняні у правовому статусі до юросіб – суб’єктів підприємницької діяльності. Якщо ФОПи  мають правовстановлюючі документи на земельну ділянку, такі особи також самостійно обчислюють розмір плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) шляхом подання податкової декларації. Таким чином, якщо право на земельну ділянку оформлено відповідно до вимог Земельного кодексу України на ФОПа, то така особа має право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за березень 2020р.

    

        Звільнення не поширюється на фізичних осіб – громадян, не суб’єктів підприємницької діяльності, оскільки новації передбачають, що звільнення стосується лише ділянок, які використовуються у господарській діяльності.

 

        У період карантину залишайтесь вдома - правові проблеми можна вирішити дистанційно 
☑ зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
☑ поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки Голованівський місцевий центр з надання: БВПД:https://www.facebook.com/glvn.legalaid.kr.ua/;
☑ написати на електронну пошту Новоархангельського бюро :  novoarkhanhelske@legalaid.kr.ua

або Голованівського місцевого центру: holovanivsk.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;

☑  зателефонуйте на номер Новоархангельського бюро  (05255) 50085, 067 2958026.

☑ скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;
☑ прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid або обговорити її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat.