flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України представив Вищій раді правосуддя Звіт про діяльність Державної судової адміністрації України у 2019 році

24 квітня 2020, 14:52

Голова ДСА України представив Вищій раді правосуддя Звіт про діяльність Державної судової адміністрації України у 2019 році

 
 

23 квітня 2020 року Вища рада правосуддя заслухала Звіт Голови Державної судової адміністрації України щодо діяльності ДСА України у 2019 році. Звіт на засіданні ВРП представив керівник ДСА України Зеновій Холоднюк, який згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» несе персональну відповідальність за виконання покладених на ДСА України завдань з організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів судової влади та звітує про виконання цих завдань перед Вищою радою правосуддя.

У Звіті викладено інформацію про стан фінансового та кадрового забезпечення системи правосуддя у 2019 році, інформаційно-технічного забезпечення судів, впровадження системи відеоконференцз’вязку та відеофіксації під час проведення судових засідань, забезпечення судів приміщеннями, комп’ютерною та оргтехнікою тощо. Крім того, Голова Державної судової адміністрації України доповів про роботу очолюваного ним органу із забезпечення безпекив приміщеннях суду та охорони судових будівель, доступу до судових послуг для людей з інвалідністю та за іншими напрямами діяльності ДСА України.

Увагу членів ВРП привернула інформація, пов’язана зістаном впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка має стати інструментом підвищення ефективності функціонування судів та покращити доступ громадян до правосуддя. Як зауважила член ВРП Лариса Швецова, впровадження ЄСІТС не відбулося, як планувалося, у березні 2019 року, оскільки рішенням ВРП від 28 лютого 2019 року проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему було повернуто до ДСА України на доопрацювання та запропоновано ДСА України відкликати оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС. За словами Л.Швецової, в результаті фінансово-технічного аудиту стану розробки та впровадження ЄСІТС встановлено: з 13 модулів системи придатним до подальшого опрацювання визнаний лише один. Водночас ВРП неодноразово давала доручення ДСА України вжити заходів для прискорення розробки та впровадження ЄСІТС, яка, окрім іншого, необхідна для забезпечення дистанційного правосуддя в умовах карантину.

Під час обговорення звіту доповідач, член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус  звернув на проблему нерівності та вкрай низької оплати праці працівників апаратів судів. «ВРП триматиме це питання на контролі», – зазначив О.Прудивус.

Не менш актуальним питанням, на якому акцентували увагу члени ВРП, було встановлення науково обґрунтованих нормативів навантаження суддів, котрі ДСА України мала представити до кінця 2019 року. Голова ВРП Андрій Овсієнко під час обговорення Звіту наголосив на необхідності пришвидшити розробку цих нормативів, які необхідні для перерахування граничної чисельності суддів у кожному суді всіх юрисдикцій.

За результатами розгляду Звіту Вища рада правосуддя ухвалила рішення:

  1. узяти до відома Звіт Голови ДСА України про діяльність Державної судової адміністрації України у 2019 році;
  2. звернути увагу Голови ДСА України на необхідність у найкоротші строки:

– доопрацювати та надати на затвердження проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему;

– впровадити ЄСІТС;

– розробити нормативи кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів та подати їх на затвердження.

Звіт Голови Державної судової адміністрації України щодо діяльності ДСА України у 2019 році

 

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України