flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Місцеві суди вважають, що положення проєкту Антикорупційної стратегії стосовно судоустрою суперечать Конституції України та спрямовані на руйнацію судової системи

22 липня 2020, 15:01

Місцеві суди вважають, що положення проєкту Антикорупційної стратегії стосовно судоустрою суперечать Конституції України та спрямовані на руйнацію судової системи

 
22 липня 2020, 
 

Законодавчі зміни щодо судоустрою і статусу суддів, запропоновані Національним агентством з питань запобігання корупції у проєкті Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, не відповідають цілям та завданням діяльності НАЗК, виходять за межі його повноважень, а також ставлять під загрозу принцип незалежності судової влади.

Такого висновку дійшли збори суддів Скадовського районного суду Херсонської області в результаті обговорення проєкту Антикорупційної стратегії та аналізу попередньої позиції Вищої ради правосуддя щодо цього документа.
Повністю підтримавши позицію ВРП щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, судді Скадовського районного суду зазначили, що положення проєкту стосовно унормування питань судоустрою та статусу суддів суперечать Конституції України та спрямовані на руйнацію судової системи.
Підтримали позицію Вищої ради правосуддя щодо Антикорупційної стратегії також інші місцеві суди. Серед них Народицький районний суд Житомирської області, Христинівський районний суд Черкаської області, Березанський районний суд Миколаївської області, Жашківський районний суд Черкаської області, Солонянський районний суд Дніпропетровської області, Первомайський міськрайонний суд Харківської області та інші. 
Як повідомлялося, Вища рада правосуддя визнала проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки таким, що не відповідає вимогам нормотворчої техніки, має декларативний характер, містить суперечливі твердження та непідтверджені положення. На думку Вищої ради правосуддя, проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки розроблений всупереч імперативним приписам законодавства, не може створювати основу для подальшого розвитку антикорупційного законодавства та потребує доопрацювання https://hcj.gov.ua/doc/doc/3655.
ВРП ініціювала обговорення проєкту серед суддівської та професійної спільноти і звернулася до голів судів із проханням розглянути його в частині розділу «Справедливий суд» та надати свої зауваження і пропозиції до нього.